فرش به عنوان یک اثر هنری بیبدیل از جمله کالاهای لوکسی بوده که نیازمند مراقبت بسیاری میباشد. فرش به محل زندگی ما حس زندگی و گرما میبخشد. بنابراین اهمیت دارد از آن به بهترین شکل ممکن مراقبت شود. یکی از عواملی که میتواند به شکل مستقیم سلامت فرش را به خطر بیندازد رطوبت است. از این رو افراد همواره به دنبال خرید فرش هایی هستند که در برابر رطوبت مقاوم باشند. در این مقاله قصد داریم تاثیرات منفی رطوبت بر فرشها را بررسی کرده و با فرشهای مقاوم در برابر رطوبت آشنا شویم. در نهایت نیز به این سوال پاسخ میدهیم که آیا فرش ماشینی ضدآب وجود دارند یا نه؟ با ما در مجله فرش مشهد اردهال همراه باشید.
رطوبت: قاتل خاموش انواع فرش
اگرچه شستشوی دورهای فرشها میتواند در افزایش سلامت و ماندگاری فرش تاثیرگذار باشد، اما رطوبت بر جای مانده در بافت فرش به مرور زمان به آن آسیب میزند. همین امر نیز اهمیت خشک کردن صحیح فرشها پس از شستشو را مشخص میکند. رطوبت میتواند به شیوههای مختلف سلامت فرش را به خطر بیندازد. از جمله تاثیرات منفی رطوبت بر فرشها میتوان موارد زیر را نام برد.
🔸گاهی شاهد آن هستیم که دیوارهای کناری حمام و دستشویی نم پس میدهند. در این شرایط ممکن است رطوبت دیوارها به فرش منتقل شده و لکههای زردی را بر روی فرش ایجاد کند.
🔸رطوبت ناشی از ریختن مایعات بر روی فرش میتواند سبب ایجاد بوی نامطبوع بر روی فرش شود. برای جلوگیری از این امر باید رطوبت ایجاد شده بلافاصله خشک گردد.
🔸نم و رطوبت موجود در هوا مانند رطوبت هوای شهرهای شمالی میتواند سبب ایجاد بوی نا و ماندگی در فرشها شود. این رطوبت میتواند سرعت پوسیدگی فرش را نیز افزایش دهد. تابیدن نور خورشید به فرشها و افزایش جریان هوا میتواند در کاهش این امر موثر باشد.
🔸رطوبت ناشی از کف خانه ممکن است منجر به کپک زدن فرش شود. کپک زدن فرش نیز سبب ایجاد حساسیت در افراد میشود.
🔸باقی ماندن نم و رطوبت در فرش میتواند احتمال بیدزدگی فرش را افزایش داده و به تار و پود فرش آسیب برساند.
🔸وجود رطوبت میتواند سبب تخریب فیبر استفاده شده در فرش گشته و به مرور زمان منجر به پوسیدگی فرش شود.
ویژگی فرشهای مقاوم در برابر رطوبت
مشاهده تاثیرات مخربی که رطوبت بر فرشها میگذارد سبب شده تا در فرایند بافت فرش از تکنیکهایی برای مقاوم کردن فرشها در برابر رطوبت استفاده شود. از جمله ویژگیهای فرشهای مقاوم به رطوبت میتوان موارد زیر نام برد.
✅برخورداری از الیاف مصنوعی مرغوب
یکی از مهمترین عواملی که میتواند در جذب رطوبت در فرشها تاثیرگذار باشد نوع الیاف به کار رفته در آنهاست. در بافت فرش از الیاف مختلفی استفاده میشود که برخی از این الیاف قادر به جذب آب نیستند. از این رو سبب میشود تا فرش بافته شده با این الیاف در برابر رطوبت مقاوم شوند. فرشهای بافته شده با الیافی نظیر اکریلیک، الیاف پلی پروپیلن و نایلون در این دسته قرار میگیرند.
✅نوع مواد پشتی فرش | فرش ماشینی ضدآب
علاوه بر الیاف به کار رفته در بافت فرش، موادی که در قسمت پشتی فرش به کار رفته است نیز میتواند فرش را در برابر رطوبت مقاوم کند. مادهای که برای مقاومسازی تار و پود فرشها استفاده میشود باید ضد رطوبت باشد.
✅استفاده از روکشها یا پوششهای مقاوم
گاهی در هنگام تولید نخهای مناسب برای بافت فرش روکشهای مقاومی بر روی نخها استفاده میشود. این پوششها سبب میشود تا نخها توانایی بالایی در دفع رطوبت داشته باشند.
✅پرز کم فرش | فرش ماشینی ضدآب
از دیگر ویژگیهایی مهم فرش مقاوم در برابر رطوبت میتوان به داشتن پرزهای کم اشاره کرد. فرشهایی با پرز کم معمولا متراکمتر بوده و الیاف کوتاهتری دارند. الیاف کوتاه نیز به نوبه خود سبب میشود تا رطوبت کمتر در تار و پود فرش باقی بماند.
بیشتر بخوانید: نکات مهم در خرید فرش ماشینی دست دوم
در مناطق مرطوب از چه فرشی استفاده کنیم؟
از جمله دغدغههایی که افرادی که در محیطهای مرطوب زندگی میکنند با آن مواجه هستند آسیب دیدن فرشها در اثر رطوبت محیط میباشد. برای مناطقی با رطوبت بالا باید از فرشهای خاصی استفاده شود که نوع این فرشها متناسب با منطقه جغرافیایی متفاوت است. برای انتخاب فرش باید به این نکته توجه شود که مناطق مرطوب از لحاظ سردی و گرمی نیازمند فرشهای متفاوتی هستند.
✔️فرش مناسب برای مناطق سرد و مرطوب
شهرهای حاشیه رشته کوههای البرز و زاگرس به واسطه بارانهای زیاد و موقعیت کوهستانی دارای آب و هوای سرد و مرطوب هستند. بهترین فرشی که میتواند برای این مناطق استفاده شود فرشهایی با تار و پود پلیاستر-پنبه میباشد. این فرشها دوام بالایی در برابر رطوبت داشته و میتوانند گرما را به خود جذب کنند. از این رو برای محیطهای سرد و مرطوب گزینه مناسبی هستند. به طور کلی جنس پلیاستر توانایی جذب رطوبت را ندارد.
✔️فرش مناسب برای مناطق گرم و مرطوب
شهرهای حاشیه دریای خزر و خلیج فارس جزو شهرهایی با آب و هوای گرم و مرطوب میباشند. بهترین فرش برای این مناطق فرشهای بافته شده از الیاف پلیپروپیلن است. چرا که این فرشها نه تنها در برابر رطوبت مقاومندف بلکه از کپکزدگی نیز جلوگیری میکنند. برای مناطق گرم و مرطوب میتوان از فرشهای اکریلیک نیز استفاده کرد. به شرط آن که لبههای فرش به شکل دورهای تا شود تا قسمت پشت فرش خشک بماند.
اقدامات لازم برای محافظت از فرش در برابر رطوبت
با وجود موارد ذکر شده در بالا فرشها همچنان در برابر رطوبت آسیبپذیر هستند. برای به حداقل رساندن تاثیرات منفی رطوبت بر فرشها میتوان اقدامات زیر را انجام داد.
☑️بهرهمندی از جریان هوا
جریان هوا یکی از مهمترین فاکتورهایی است که در حذف رطوبت از فرش میتواند موثر باشد. فرشها را پس از شستشو و یا ریختن مایعات بر روی آن در تماس با جریان هوا قرار دهید. برای این امر میتوان فرش را آویزان کرده و یا از فن و پنکه استفاده کرد.
☑️استفاده از موانع رطوبتی | فرش ماشینی ضدآب
اگر در محیطی زندگی میکنید که رطوبت هوا زیاد بوده یا کف منزل مرطوب است، میتوانید از عایقهای رطوبت در زیر فرش استفاده کنید.
☑️استفاده از جاروبرقی وکیومدار
اگر جاروبرقی وکیومدار دارید برای خشک کردن مایعات بر جای مانده بر فرش میتوانید از این جاروبرقی استفاده کنید.
☑️سشوار کردن | فرش ماشینی ضدآب
برای خشک کردن ناحیه خیس فرش میتوان از حالت داغ سشوار استفاده نمود. استفاده از سشوار سبب میشود تا ظرف چند دقیقه رطوبت بخار شده و فرش خشک شود.
☑️قرار دادن فرش در معرض نور خورشید
همانطور که پیشتر نیز به این نکته اشاره شد در ناطق مرطوب میتوان با قرار دادن فرش در معرض نور خورشید رطوبت آن را از بین برد. البته توجه کنید فرش برای مدت طولانی در معرض آفتاب قرار نگیرد. چرا که نور خورشید میتواند منجر به رنگ پریدگی فرش شود.
بیشتر بخوانید: راهنمای انتخاب فرش ماشینی برای خانههای ویلایی
آیا فرش ماشینی ضدآب وجود دارد؟
افرادی که شاهد آسیبهای فرش در اثر رطوبت بودند، به دنبال فرشهایی با خاصیت ضدآب میگردند. اگرچه ویژگیهای ذکر شده در بالا میتواند تا حد زیادی به مقاومت فرش در برابر رطوبت کمک کند، با این حال همچنان احتمال آسیب دیدن فرش در برابر رطوبت وجود دارد. به موجب همین امر نیز این سوال پیش میآید که آیا فرشهای ضدآب وجود دارد یا نه؟
در پاسخ به این سوال باید گفته شود که در چند سال گذشته محققان ایرانی توانستند محلولی ضدلک و ضدآب را جهت استفاده در صنعت فرشبافی تولید کنند. این محلول پس از بافت و تولید فرش بر روی آن استفاده میشود. در واقع زمانی که فرش به طور کامل بافته میشود باید درون این محلول غوطهور شده و سپس در دمای محیط خشک شود. هنگامی که این محلول به تار و پود فرش نفوذ کند سبب میشود تا فرش قابلیت جذب رطوبت را به طور کلی از دست بدهد. این محلول از ماندگاری 2 ساله برخوردار بوده و پس از هر بار شستشوی فرش میتواند مجددا بر روی فرش استفاده شود. البته این نکته ناگفته نماند که پس از گذشت چندین سال از تولید این محلول، هنوز استفاده کارخانهجات قالیبافی از آن مشخص نیست.
خرید بهترین فرش برای مناطق مرطوب
رطوبت یکی از مهمترین عواملی است که میتواند به شکل مستقیم سلامت فرش را به خطر انداخته و به فرش آسیب بزند. بنابراین اهمیت دارد از فرش در برابر نم و رطوبت محافظت شود. عوامل مختلفی میتواند در مقاومت فرش در برابر رطوبت تاثیرگذار باشد. در بالا به بررسی این عوامل پرداخته و فرش مناسب برای مناطق مرطوب را معرفی کردیم. به نظر شما بهترین فرش مقاوم در برابر رطوبت کدام است؟ از تجربیات خود برای ما بنویسید و این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
بیشتر بخوانید: چگونه فرش ماشینی را بدون آسیب دیدن شستشو دهیم؟