چگونه فرش ماشینی را بدون آسیب دیدن شستشو دهیم؟ یکی از دغدغههای بسیاری از افراد در رابطه با فرش، شستشوی آن است. شستشوی فرش ماشینی را میتوان جزو اموری دانست که اگرچه بسیاری از افراد آن را در منزل انجام میدهند، اما باید به شیوه تخصصی انجام شود تا کمترین میزان آسیب به بافت فرش وارد شود. همواره توصیه میشود برای شستن فرشها آنها را به قالیشوییهای معتبر بسپارید؛ چرا که شرکتهای قالیشویی از تجهیزات تخصصی و شویندههای متناسب با بافت انواع فرش استفاده کرده و میتوانند مراحل شستشو و خشک کردن فرشها را به اصولیترین شکل ممکن انجام دهند. با این حال برخی از افراد ترجیح میدهند فرشهای خود را در منزل و به شیوه سنتی بشویند.
در این مقاله قصد داریم با نکاتی آشنا شویم که پیش از شستن فرش و در حین شستن فرشها باید رعایت شود تا در حین شستشو آسیبی به فرش نرسد. با ما در مجله فرش مشهد اردهال همراه باشید.

اهمیت شستشوی فرش ماشینی
شستشوی فرش یکی از اقدامات مهمی است که به صورت دورهای باید انجام شود. چرا که این امر نه تنها در حفظ زیبایی و جلوه فرش تاثیرگذار است، بلکه میتواند تاثیر بسزایی در افزایش عمر فرش داشته باشد. علت این امر آن است که گرد و غبار و آلودگیهای بر جای مانده در الیاف فرش میتواند به مرور زمان الیاف فرش را سست کرده و حتی موجب تغییر رنگ فرش شود. با این حال شستشوی غیراصولی فرش میتواند مشکلاتی از قبیل پوسیدگی فرش، زرد شدن ریشههای فرش، زبر و زمخت شدن فرش و شکستگی و کیست افتادن در فرش را به همراه داشته باشد. در نتیجه برای جلوگیری از بروز این مشکلات باید نکاتی را قبل از اقدام به شستشوی فرش و نکاتی را در حین شستشوی فرش رعایت کرد.
نکات مهم پیش از شستن فرش ماشینی
قبل از اقدام به شستن فرشها باید نکاتی رعایت شود تا نه تنها در فرایند شستشو خللی وارد نشود، بلکه کمترین میزان آسیب به فرشها وارد شود. از جمله این نکات میتوان موارد زیر را نام برد.
✅آمادهسازی محل شستشوی فرش
زمانی که میخواهید اقدام به شستن فرشها کنید در وهله اول باید محل مناسبی را برای این امر انتخاب نمایید. حتما توجه کنید سطحی که قرار است فرش بر روی آن شسته شود آسفالت نباشد. همچنین اگر سطح انتخابی کمی شیبدار باشد میتواند فرایند شستشو و خارج شدن کف و آب اضافی از فرش را آسانتر کند. زمانی که محل مناسب برای شستشو را انتخاب کردید پیش از پهن کردن فرش محل را کاملا از آلودگیها و سنگریزهها پاک کرده و با آب بشویید. در نظر داشته باشید که وجود خاک یا سنگریزهها در سطح زیرین فرش میتواند به بافت پشت فرش آسیب برساند.
✅بررسی کامل فرش پیش از شستشو
نکته دیگری که قبل از شستن فرش باید به آن توجه شود بررسی جز به جز و کامل فرش از تمام جهات میباشد. پیش از آن که فرش را بشویید به دقت سطح رویی و زیرین آن را بررسی کرده و تمامی کنارههای فرش یعنی شیرازهها و ریشهها را بررسی کنید. در صورتی که در هر یک از قسمتهای فرش آسیبهایی مانند پارگی، سوختگی یا پوسیدگی پیدا کردید لازم است قبل از شستشوی فرش ماشینی این آسیبها برطرف کنید. چرا که در غیر این صورت ممکن است شستشوی فرش سبب بیشتر شدن آسیب شود.
✅پاکسازی تار و پود فرش
پیش از اقدام به شستشوی فرش باید گرد و غبار موجود بر روی فرش کاملا خارج شود. زدودن گرد و غبار از تار و پود فرش میتواند به دو شیوه انجام شود که شیوه اول که کارآمدتر نیز میباشد استفاده از جاروبرقی است. پیش از شستن فرش سطح آن را با مکش مناسب جاروبرقی جارو کنید. در نظر داشته باشید که جاروبرقی را از تمامی جهات بر روی فرش بکشید. در روش دوم نیز میتوان از تکنیک ضربه زدن به فرش استفاده کرد. البته توجه داشته باشید که ضربات به شکل پشت سر هم اما به آرامی انجام شود.
✅لکهبری
در صورتی که لکههای خاصی مانند که شمع، آدامس یا غیره بر روی فرش وجود دارد بهتر از پیش از شستشوی فرش این لکهها را از بین ببرید. توجه داشته باشید که برای از بین بردن لکهها نباید از مالش یا فشار استفاده شود. چرا که در این صورت ممکن است لکه بیشتر به بافت فرش نفوذ کند.
✅آگاهی از نوع الیاف به کار رفته در بافت فرش
قبل از آن که فرش را بشویید حتما از نوع و جنس الیاف به کار رفته در آن آگاه شوید. بدیهیست که شستشوی فرشهای دستباف با فرشهای ماشینی تفاوت میباشد. در واقع مواد شوینده و دمای آبی که برای شستشوی انواع فرش استفاده میشود با یکدیگر متفاوت است.
بیشتر بخوانید: جاروبرقی کشیدن فرش

مراحل شستشوی صحیح فرش ماشینی
حال که نکات لازم پیش از اقدام به شستشوی فرش را دانستیم نوبت به آن میرسد تا مراحل شستشوی فرش ماشینی به شیوه صحیح را بررسی کنیم.
✔️فرش را به طور کامل خیس کنید
اولین مرحله در شستشوی فرش ماشینی خیس کردن کامل فرش است. برای این امر باید تمام طول فرش به شکل موازی و رفت و برگشتی خیس شود. اگر این امر با استفاده از سردوش متصل به شلنگ انجام شود بهتر است.
✔️از شوینده مناسب استفاده کنید
پس از خیس کردن فرش نوبت به استفاده از شوینده میرسد. شوینده انتخابی باید متناسب با بافت و نوع فرش انتخاب شود. برای شستن فرشهای ماشینی بهتر است از ترکیب شویندههایی مانند پودر دستی و شامپو فرش به علاوه کلر استفاده گردد. برای این امر کافیست تا این شویندهها را در سطح بزرگ آب حل کرده و پس از آن که محلول کف کرد آن را به شکل موازی بر کل سطح فرش پخش کنید. توجه داشته باشید که برای شستن فرش نباید پودر دستی را به تنهایی استفاده نمود؛ چرا که باعث زبر شدن الیاف فرش میشود. استفاده از وایتکس نیز توصیه نمیشود؛ چرا که تنها ممکن است به رنگ فرش آسیب برساند، بلکه احتمال پوسیدگی فرش و ریشههای آن را نیز افزایش میدهد.
✔️از فرچه مخصوص فرش استفاده کنید
سومین گام از مراحل شستشوی فرش ماشین فرچهکشی میباشد که برای این کار حتما باید از فرچههای مخصوص فرش استفاده شود. فرچهکشی باید به آرامی و بدون اعمال فشار زیاد انجام شود. در غیر این صورت احتمال آسیب دیدن پرزهای فرش وجود دارد. فرچه را در جهت بالا و پایین بر روی فرش بکشید. پس از شستشوی سطح فرش نوبت به فرچهکشی ریشهها و شیرازه فرش میرسد که باید ابتدا ریشهها به طور کامل صاف شده و پس از آن فرچه از بالا به پایین بر روی آنها کشیده شود.
✔️برای از بین بردن کفها از آب استفاده کنید
پس از آن که فرچهکشی به اتمام رسیده و تقریبا تمامی لکهها و آلودگیهای موجود بر سطح فرش پاک شد، باید کفهای موجود روی فرش از آن خارج شود. برای این امر باید سردوش را به شلنگ متصل کرده و فرش را در جهت خاب آن شستشو داد. همچنین میتوان برای خارج کردن کفها از چند سطل آب استفاده نمود.
✔️فرش را در جهت خاب آن پاروکشی کنید
فرایند پاروکشی باید چندین مرتبه در طول شستن فرش انجام شود. آنچه اهمیت دارد این است که پاروکشی در جهت خاب فرش صورت گیرد تا آب و کف از عمق فرش خارج گردد. توجه کنید که مرحله پاروکشی باید به دقت و به شکل کامل انجام شود؛ چرا که اگر آب در عمق فرش باقی بماند فرش و ریشههای آن پس از خشک شدن زرد میشود.
بیشتر بخوانید: غبارگیری دستی فرش

مراحل خشک کردن فرش ماشینی
به همان اندازه که شستشوی اصولی فرش در آسیب ندیدن آن تاثیرگذار است، فرایند خشک کردن فرش نیز باید به شکل اصولی انجام شود تا فرش کمترین میزان آسیب را متحمل شود. زمانی که فرایند پاروکشی و گرفتن آب فرش به شکل کامل انجام شد، مراحل آمادهسازی فرش برای خشک شدن آغاز میگردد.
- پس از پاروکشی سطح فرش، فرش را به آرامی لول کرده و در هر دور پشت فرش را آب بگیرید.
- بعد از لول کردن فرش آن را به مدت یک نصف روز بر روی یک سطح شیبدار قرار دهید تا آب اضافی درون آن به شکل کامل خارج شود.
- سپس فرش را در یک محیط باز در مقابل نور خورشید پهن کنید تا خشک شود. توجه کنید که اگر فرش را در فصلهای بهار و تابستان که تابش خورشید شدیدتر است شستید، در این مرحله از یک پارچه سفید بر روی فرش استفاده کنید تا تابش خورشید به سطح فرش آسیب نزند.
- بر خلاف آنچه متداول است از آویزان کردن فرش پرهیزید؛ چرا که این امر میتواند به بافت فرش آسیب بزند.
- زمانی که رویه و زیره فرش کاملا خشک شده و بوی رطوبت ندهد، فرش برای استفاده آماده است.
❗زرد شدن ریشههای فرش
همانطور که گفتیم اگر فرایند پاروکشی به درستی انجام نشود، باقی ماندن آب در بافت فرش میتواند سبب زرد شدن فرش و به ویژه ریشههای آن شود. برای جلوگیری از این امر کافیست تا پاروکشی را به درستی انجام داده و پس از لوله کردن فرش آن را روی سطح شیبدار قرار دهید تا تمامی آب اضافه آن خارج شود. پس از آن نیز فرش را باید در زیر نور خورشید پهن کنید تا کاملا خشک گردد.
با این حال اگر پس از خشک شدن فرش متوجه زردی ریشهها شدید میتوانید از ترکیب آب با 2 قاشق غذاخوری سرکه و 2 قاشق نمک برای رفع زردی استفاده کنید. برای این امر کافیست تا محلول را با یک پارچه تمیز بر روی ریشههای فرش بکشید و اجازه دهید تا خشک شود. در ضمن تا زمان خشک شدن، از روی فرش و ریشههای آن عبور نکنید. استفاده از 2 قاشق چایخوری جوش شیرین به جای نمک میتواند منجر به از بین رفتن بوی بد فرش نیز شود.
برای شستشوی فرش ماشینی آمادهاید؟
یکی از اقدامات مهمی که در رابطه با فرشها باید انجام شود شستشوی اصولی آنها میباشد. شستشوی فرش در افزایش زیبایی ظاهری و همچنین افزایش ماندگاری فرش موثر است؛ به شرط آن که به شکل درست انجام شود. در بالا تمامی نکاتی که باید قبل، حین و پس از شستن فرش رعایت گردد را بررسی کردیم. به نظر شما رعایت چه مواردی در شستشوی فرش ماشینی ضروری است؟ از تجربیات خود برای ما بنویسید. همچنین اگر این مطلب را دوست داشتید، برای دوستان خود بفرستید.
بیشتر بخوانید: روش برطرف کردن زردی فرش بعد از شستن