اگر به فرش های موجود در بسیاری از اماکن مذهبی مثل مساجد و حسینیه های بزرگ دقت کرده باشید، قطعا متوجه تفاوت آنها با سایر فرش های موجود در منازل و اماکن دیگر شده اید. این فرش ها که ساختار یکپارچه ای دارند، در واقع فرش سجاده ای هستند که معمولا از آنها برای مفروش کردن مساجد و اماکن مذهبی استفاده می شود. در صورتی که تمایل دارید اطلاعاتی درباره فرش سجاده ای کسب کنید در ادامه با مجله فرش اردهال مشهد همراه باشید تا توضیحاتی در مورد این نوع از فرش ها در اختیار شما قرار دهیم.
فرش سجاده ای چیست؟
فرش های سجاده ای که با نام های دیگری مثل فرش مسجد، فرش نماز و فرش محرابی نیز در بین مردم رواج دارند، در واقع همان فرش هایی هستند که همه ما در مساجد و نمازخانه ها دیده ایم. علت نامگذاری این نوع از فرش، طرح روی آن است که به صورت سجاده نماز می باشد و با کاربری آن هم کاملا هم خوانی دارد. فرش سجاده ای، بهترین انتخاب برای اماکن مذهبی است چرا که هم یکپارچه است و ظاهر منظمی ایجاد می کند و هم در معنویت فضا اثرگذاری دارد.
بیشتر بخوانید: پرفروش ترین طرح های فرش ماشینی 🪮🛍️💯
طرح های فرش سجاده ای
فرش محرابی به دلیل کاربردی که دارد به صورت کلی دارای طرح و نقشه ای مذهبی است تا طرح آن با زمینه استفاده ای که دارد در تطابق باشد. اما در یک دسته بندی کلی می توان فرش های سجاده ای را بر اساس طرحشان در سه گروه محرابی، تشریفاتی و یکپارچه قرار داد. فرش های محرابی اغلب در مساجد اسفاده می شوند و همانطور که از نامشان پیداست دارای یک طرح زمینه ای به شکل محراب هستند و این محراب توسط گل و بوته و… تزئین شده است.
فرش های سجاده ای تشریفاتی دسته ای دیگر از این فرش ها هستند که اغلب برای مفروش کردن حسینیه ها استفاده می شوند. طراحی این فرش به این صورت است که در حاشیه ها دارای گل و بوته می باشد و قسمتی از طرح آن به محل قرار گیری مهر اختصاص داده شده است. اما فرش محرابی یکپارچه که اغلب در اماکن متبرکه و امامزاده ها دیده می شود طراحی نزدیک به فرش های محرابی تشریفاتی دارد ولی در طراحی این نوع فرش جایی برای قرارگیری مهر در نظر گرفته نشده است. فرش های سجاده ای تشریفاتی معمولا در متراژ بالا مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین هر کدام از فرش های یکپارچه بخشی از طرح کلی را در خود دارند به طوری که هر فرش طرح و نقشه فرش قبلی را ادامه می دهد و در نهایت پس از پهن شدن تمام فرش ها، نقشه یکپارچه آنها به رویت می رسد.
جنس فرش سجاده ای
از آنجا که فرش های محرابی در اماکن مذهبی استفاده می شوند و به اصطلاح پاخور زیادی دارند و مورد استفاده عموم مردم قرار می گیرند، بنابراین الیاف آنها باید از جنسی باشد که تا چندین سال دوام و کیفیت مناسبی داشته باشد.
فرش های محرابی در دو نوع دستباف و ماشینی موجود هستند. اما به دلیل آنکه استفاده از این نوع فرش معمولا در متراژ بالا صورت می گیرد، استفاده از نوع دستباف آن توجیه اقتصادی ندارد بنابراین اکثرا از نوع ماشینی این فرش استفاده می کنند.
با توجه به نوع نخ استفاده شده در بافت فرش های محرابی، این فرش ها را می توان در سه دسته قرار داد :
✔️دسته اول فرش هایی هستند که نخ آنها از جنس آکرولیک است. این نوع از فرش محرابی نسبت به دو نوع دیگر دارای کیفیت بهتری است چرا که به خاطر الیاف مصنوعی به کار رفته در آن دارای ویژگی هایی مثل لطافت و انعطاف پذیری بالاست. همچنین این نوع از فرش محرابی ماندگاری بیشتری دارد و می تواند سال های بیشتری پاسخگوی نیاز شما باشد. دیگر ویژگی شایان ذکر آن این است که حساسیتی به اجسام داغ ندارد.
✔️دسته دوم این فرش ها دارای نخی از جنس پلی استر هستند. این فرش ها کیفیت و دوام فرش های آکرولیک را ندارند اما به دلیل کیفیت قابل قبولی که دارند و قیمت پایین تر نسبت به فرش های آکرولیک، مورد اسقبال قرار می گیرند. اگر می خواهید فرش سجاده ای تهیه کنید. اما هزینه زیادی برای آن نکنید، پیشنهاد ما فرش های سجاده ای پلی استری هستند.
✔️دسته سوم از جنس بی سی اف هستند، این نوع از فرش های محرابی ارزان ترین نوع آن است و به فرش سبک شهرت دارد. فرش سجاده ای پی سی اف به کشور هایی مثل عراق و افغانستان صادر می شود.
چرا فرش سجاده ای؟
همانطور که گفته شد فرش محرابی به صورت خاص برای استفاده در اماکن مذهبی طراحی شده است و ویژگی هایی دارد که باعث می شود اولین انتخاب برای مفروش کردن اماکنی مثل مسجد و حسینیه باشد. برای مثال یک دست بودن آن برای نظم دادن به صف نماز جماعت کمک کننده است یا به وسیله جهت طرح محراب در آن می توان سوی قبله را برای نمازگزاران مشخص کرد. برای دیدن مدل های مختلف فرش سجاده ای و خرید این فرش با قیمت مناسب، می توانید سری به فروشگاه اردهال مشهد بزنید. شما تا چه حد با این فرش ها آشنایی دارید؟ اگر این مطلب برایتان مفید بود، آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید تا آنها هم بهره ببرند.
بیشتر بخوانید: بهترین فرش ماشینی چه مارکی است؟ ✅🏷️👌