فرش هریس چیست؟ فرش هريس یکی از نمادهای ایران و ایرانیان در کل جهان شناخته می شود. نقش و نگارهای به کار رفته در این فرش ایرانی پرطرفدار، به خوبی دلیل محبوبیت آن را بازگو می کند. شهرستان هريس از شهرهای استان آذربایجان شرقی می باشد که فرش هایی که در این منطقه بافته می شوند، به دلیل داشتن نقشه های متنوع و طراحی های منحصر به فرد، دارای شهرت جهانی هستند. در ادامه این مقاله از وبسایت مجموعه فرش اردهال مشهد، قصد داریم به جزئیات بیشتری از این فرش و اثرهنری شهرستان هريس بپردازیم.
ویژگی های فرش هریس
فرش هريس از فرش های دستباف ایرانی محبوب و معروف ایرانی می باشد. این فرش بسیار زیبا در شهرستان هريس از شهرستان های استان آذربایجان شرقی و در فاصله ای در حدود 90 کیلیومتری شمال شرقی شهر تبریز بافته می شود. شهر هریس در مناطق سرسبز و دیدنی دامنه کوه سبلان قرار گرفته است و یکی از مهم ترین مراکز قالی باقی در آذربایجان شرقی به شمار می رود.
آنچه که فرش هريس را از دیگر فرش ها متمایز کرده است، ویژگی های منحصر به فرد آن می باشد که منجر به شهرت جهانی آن شده است. جالب است بدانید که فرش هریس به اندازه ای محبوب می باشد که در بسیاری از کاخ های کشورهای اروپایی و آمریکایی از آن ها استفاده می شود. در ادامه به مهم ترین خصوصیات و ویژگی های فرش هريس اشاره کرده ایم.
دوام و ماندگاری فرش هريس
از مهم ترین ویژگی هایی که می توان از فرش هريس نام برد، دوام و ماندگاری بالای آن ها می باشد. در صورتی که از فرش هریس به شیوه صحیحی نگهداری شود، تا چندین دهه ماندگار است.
جالب است بدانید برخی از محققان بر این باور می باشند که دلیل اصلی دوام و ماندگاری فرش هريس، وجود معادن مس در اطراف این منطقه می باشد. به طوری که وجود این معادن، منجر به افزایش میزان مس موجود در رودخانه ها می گردد. پس از نوشیدن این آب حاوی مس توسط گوسفندان، کیفیت پشم آن ها بالاتر می رود و در نهایت فرش های تولید شده با استفاده از نخ های تولید شده از پشم این گوسفندان نیز دوام بالایی دارند.
ابعاد فرش هریس
فرش های هریس معمولا در ابعاد مشخصی شامل 6، 12 و 20 متری تولید می شوند. البته قالی های تولید شده در این منطقه در ابعاد گوناگونی و در قالب کناره ها، در سایزهای مختلف نیز تولید می گردند.

رنگ فرش هريس
در مورد رنگ فرش های هريس باید اشاره کنیم که معمولا فرش های هريس در رنگ های تیره و با کنتراست بالا تولید می شوند.
رنگ های به کار رفته در فرش های هریس معمولا قرمز تیره (لاکی)، سرمه ای، قهوه ای و در برخی موارد بژ می باشند. البته از رنگ آبی نیز به عنوان رنگ متضاد به عنوان خطوطی در میان دیگر رنگ ها استفاده می گردد.
لازم به ذکر است که فرش های هریس که به تازگی تولید می شوند، در رنگ بندی های جدیدتر و متنوع تری هستند.
طرح فرش هریس
فرش های هريس از نظر طرح نیز دارای خصوصیاتی می باشند که تقریبا می توان گفت منحصر به خودشان است. در طرح این فرش ها خطوط منحنی کم تر استفاده می شود، به طوری که استفاده از اشکال اسلیمی هندسی و خطوط شکسته در طراحی این دسته از فرش ها به نوعی جزو مشخصه اصلی آن ها است.
همینطور در طرح فرش های هریس، ترنج های بزرگ به شکل مربع و یا مستطیل جایگاه مهمی دارند. طراحی این فرش زیبا ضمن اینکه به نوعی یادآور اصالت است، دارای حال و هوای مدرنی نیز می باشد. به همین دلیل از فرش هريس در هر دکوراسیونی می توان استفاده کرد.
جنس فرش هريس
در اغلب موارد جنس فرش هريس از پشم است. در گذشته از پشم دست ریس در قالی های بافته شده در این منطقه استفاده میشد، اما امروزه استفاده از پشم دست ریس به بخشی از تولیدات با کیفیت این منطقه اختصاص دارد.
در تولید تمامی فرش های هریس از پشم استفاده می شود که دارای کیفیت بسیار بالایی هستند. ضمن اینکه تار و پود فرش های هريس نیز از کتان و یا نخ پنبه می باشد.
نوع گره ها در فرش هریس
نوع گره فرش های هريس، از نوع ترکی می باشد. گره ترکی تراکم بافت نسبتا کمی را در فرش ایجاد می کند. تراکم فرش های هریس حدود 1000 گره در هر دسی متر مربع می باشد. البته اغلب فرش ها در این تراکم تولید می شوند اما نمونه هایی با بافت ریزتر نیز وجود دارند.

نوع پرز در فرش هريس
فرش های هریس دارای پرزهای بلندی هستند که معمولا از پشم مرغوب و بادوام تهیه می گردند. وجود پرزهای بلند و همینطور بافت های درشت در فرش هريس، در هنگام نشستن بر روی این فرش و راه رفتن بر روی آن احساس خوشایندی دارد.
در برخی از فرش های هريس نیز از پرزهای سابیده و یا کوتاه نیز استفاده شده است که اصطلاحا دانه ذرتی نامیده می شوند که زیبایی منحصر به فردی دارند.