فرش ها از اصلی ترین لوازم منزل به شمار می روند، به همین دلیل نگهداری از آن ها بسیار مهم و ضروری می باشد. به خصوص اینکه فرش های دستباف امروزه قیمت بالایی دارند و بروز هر گونه مشکل، نه تنها منجر به خرابی فرش و بهم ریختن زیبایی آن می شود، منجر به ضررهای مالی نیز می گردد. در صورتی که فرش به دلایل مختلفی از جمله رطوبت، فشار ناشی از وزن لوازم و … دچار پوسیدگی شود، در صورتی که به آن رسیدگی نگردد، حتی ممکن است منجر به پارگی فرش نیز بشود. در ادامه این مقاله از وبسایت فرش اردهال مشهد با ما همراه باشید تا با دلایل پوسیدگی فرش دستباف و نحوه رفع آن آشنا شویم.
پوسیدگی فرش چیست؟
در صورتی که الیاف داخلی فرش شامل تار و پود، نخ بافت و … تحت تاثیر عوامل مختلف، سست شوند و یا از هم بپاشند، اصطلاحا فرش دچار پوسیدگی شده است. در اثر بروز مشکل پوسیدگی، بافت فرش به طور کامل از هم جدا می شود.
انواع پوسیدگی فرش
پوسیدگی فرش به دو دسته سطحی و عمقی تقسیم می شود. همانطور که از نام این دو نوع پوسیدگی مشخص می باشد، پوسیدگی فرش در صورتی که سطحی باشد، یعنی فرآیند پوسیده شدن در مراحل ابتدایی است و به صورت عمقی به بافت فرش آسیب نزده است. در این صورت ترمیم فرش نیز کار سختی نخواهد بود.
در نوع دوم که پوسیدگی فرش به صورت عمقی می باشد، به فرش آسیب جدی وارد شده است و الیاف آن از بین رفته است. در این صورت برای ترمیم این نوع پوسیدگی به زمان و صرف هزینه بیشتری نیز نیاز می باشد.
دلایل پوسیدگی فرش دستباف
پوسیدگی فرش به دلایل مختلفی اتفاق می افتد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره کرده ایم.
رطوبت
از اصلی ترین دلایل پوسیدگی فرش دستباف، رطوبت می باشد. در صورتی که فرش شما در نزدیکی مکان هایی شامل درب حمام، سرویس بهداشتی، شوفاژ، پنجره و … پهن می باشد، توصیه می کنیم در بازه های زمانی کوتاه و حداکثر یک هفته ای، پشت فرش خود را چک کنید تا در صورتی که هرگونه علائم پوسیدگی مشاهده کردید، به موقع نسبت به رفع آن اقدام نمایید.
همینطور لازم است توجه داشته باشید که اگر خودتان برای شستن فرش دستبافتتان اقدام کرده اید، حتما باید برای خشک کردن آن برنامه ریزی داشته باشید و آن را به گونه ای خشک کنید که هیچ نم و رطوبتی در آن باقی نماند. چراکه در صورت باقی ماندن نم و رطوبت، فرش شما دچار پوسیدگی می شود.
تاثیر مخرب رطوبت بر روی فرش های دستباف بسیار بیشتر از فرش های ماشینی می باشد. به طوری که رطوبت موجب زمار و یا به عبارتی دیگر ترکیب شدن رنگ های به کار رفته در فرش دستباف می گردد.
شوینده ها
اغلب خانم ها برای لکه برداری و یا براق تر شدن ظاهر فرششان، از مواد شوینده شیمیایی مختلفی استفاده می کنند.
فرش های دستباف از ظرافت بالایی برخوردار هستند و استفاده از مواد شوینده اسیدی منجر به آسیب دیدن رنگ و بافت آن ها می گردد. ضمن اینکه در صورتی که چندین بار تکرار شود، به مرور منجر به پوسیدگی فرش می گردد.
شکاف ها و حفره ها
در زیر سطح فرش، شکاف ها و حفره هایی وجود دارد که خود بستری را برای تجمع کپک و باکتری فراهم می کنند که نتیجه آن پوسیدگی فرش دستباف است. شستشو در بازه های زمانی مشخصی و به روش های اصولی، می تواند از بروز این مشکل جلوگیری کند.
فشار
اعمال فشار بیش از اندازه به فرش، از دیگر دلایل ایجاد پوسیدگی در آن می باشد. در صورتی که فشار اعمال شده به فرش، برای طولانی مدت اتفاق بیافتد و همینطور در این مکان رطوبت نیز وجود داشته باشد، بی شک در فرش دستباف پوسیدگی رخ می دهد.
شست و شوی فرش
شستن مکرر یا نشستن فرش برای یک بازه زمانی طولانی، منجر به پوسیدگی فرش دستباف می گردد.
جابجایی
اگر فرش خود را برای یک بازه زمانی طولانی جا به جا نکنید و نچرخانید، فرش شما زودتر از آنچه که باید دچار پوسیدگی می گردد. ایجاد پوسیدگی در صورت عدم جابجایی فرش، زمانی که فرش در معرض نور خورشید قرار داشته باشد، سریع تر اتفاق می افتد.
نشانه های فرش پوسیده
پوسیدگی فرش به یکباره اتفاق نمی افتد و نشانه هایی که دارد که با مشاهده آن ها می توانید متوجه شوید فرآیند پوسیدگی در فرش شما آغاز شده است و اینگونه می توانید پیش از عمیق شدن پوسیدگی و همینطور آسیب دیدن بیش از اندازه فرش، آن را ترمیم کنید.
سیاه شدن فرش
در صورتی که بخشی از پشت فرش شما سیاه شده است، احتمال ایجاد پوسیدگی وجود دارد. البته اطمینان حاصل کنید که تغییر رنگ پشت فرش و سیاه شدن آن به دلیل رنگ و یا مورد دیگری نیست.
صدای شکننده
اگر از سوزن بلند و ضخیمی استفاده کنید و آن را در بافت بخشی که احساس می کنید پوسیده است، ببرید، در صورت شنیدن صدای شکننده، احتمال دارد فرش پوسیده شده باشد.
بوی نامطبوع رطوبت
همیشه بوی نامطبوع رطوبت، دلیل پوسیدگی فرش دستباف نیست. اما در صورتی که فرش شما در کنار دیگر نشانه ها، بوی بسیار زننده ای نیز می دهد، احتمالا دچار پوسیدگی شده است.
سخن آخر
در صورتی که مطابق با موارد گفته شده، اطمینان دارید که فرش شما دچار پوسیدگی شده است، بهتر است برای جلوگیری از آسیب بیشتر برای فرش، نسبت به رفع آن اقدام نمایید.
توصیه می کنیم از شستشوی قسمت آسیب دیده که دچار پوسیدگی شده است، با هر اقدام دیگری اجتناب نمایید، چراکه منجر به ایجاد آسیب بیشتر و پارگی در ناحیه پوسیدگی می گردد. بهتر است اینکار را به افرادی که در این زمینه تخصص دارند، بسپارید.
در صورتی که در زمینه بررسی دلایل پوسیدگی فرش دستباف نظری دارید، حتما در بخش نظرات با ما و همراهان سایت اردهال مشهد به اشتراک بگذارید.